Bouwblog

Wij gaan verbouwen!

Een prachtig vernieuwd theater

Met de komst van het Cultureel Centrum was er eindelijk een vaste plek voor het uitvoeren van volwassen podiumkunsten, voor zowel professionele- als amateurgezelschappen. Een belangrijke functie voor de regio waar we vandaag de dag nog steeds ons best voor willen doen.

In 1995 werd Cees Polman van het Van der Valk-concern benaderd door de gemeente Roermond voor de privatisering van de Oranjerie. Het theater was toe aan vernieuwing, moest met de tijd meegaan maar kon de draai daarin niet vinden. Met de privatisering ontstond er een bijzondere samenwerking tussen de gemeente Roermond en het Van der Valk-concern. Deze overeenkomst was uiteraard van zakelijke aard, maar kon niet gerealiseerd worden zonder het persoonlijke vertrouwen dat er was tussen toenmalig wethouder van cultuur Tof Thissen en Cees Polman. Het was het begin van een unieke samenwerking die voor 25 jaar contractueel werd vastgelegd. Inmiddels zijn de 25 jaar verstreken en zijn er alweer nieuwe afspraken gemaakt tussen beide partijen om de succesvolle samenwerking opnieuw voort te zetten.

In de loop der jaren zijn er legio hoogtepunten te benoemen die op de bühne van de Oranjerie hebben afgespeeld. Cirque d’Hiver het geesteskind van Hans Cremers is daar een voorbeeld van. Ook andere regionale voorstellingen hebben grote successen gekend. Heksenwaan, Schinderhannes en El Rey zijn allemaal zeer goed ontvangen. Ook de vastelaovend is goed vertegenwoordigd met o.a. Lachenderwies georganiseerd door de Aad Prinse Klub van Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul. We zijn als theater diep verweven met het regionale maaktheater en openen ons nieuwe theater dan ook - naar verwachting in september 2023 - met 6 voorstellingen van Muziektheater Cuypers. Een spectaculaire voorstelling over een van de grootste bouwmeesters van onze geschiedenis, Pierre Cuypers, in een productie van eigen Roermondse bodem. Een mooiere opening kunnen wij ons niet wensen.

De laatste voorstellingen van dit seizoen zullen plaatsvinden in de maand mei, waarna er gestart zal worden met de grootschalige renovatie. In samenwerking met de provincie Limburg en de Gemeente Roermond gaan wij de uitdaging aan om ons theater weer helemaal up to date te krijgen. De gehele theatertechniek wordt vervangen, alsook het interieur van de theaterzaal en de foyers en de klimaatbeheersing. Ook de akoestiek, niet onbelangrijk voor een theater, zal volledig geoptimaliseerd worden. Zo veel mogelijk zullen wij een duurzame keuze maken zodat we in de toekomst de stap kunnen zetten naar een co²-neutraal theater. De zaal zal een nieuwe uitstraling krijgen maar we beloven dat het zeker sfeervol zal zijn. Het allerbelangrijkste is en blijft dat de Oranjerie een plek blijft voor zowel artiesten als publiek. Waar mensen zich helemaal mee kunnen laten voeren in de voorstelling en deze ten volle kunnen beleven. Onze dank gaat uit naar de provincie Limburg en de Gemeente Roermond voor het wederom in ons gestelde vertrouwen, maar vooral ook naar U als trouwe bezoeker van De Oranjerie.

 

Tot snel in het theater!


Rob Polman & Henk Luiten

Nieuwsbericht delen?