Bouwblog

Timelapse: 30/9 tot 18/11

Van zandbak naar betonbak!

Deze week een iets ander blog dan normaal. In plaats van een uitgebreide update focussen we ons dit keer op de betonbak. De laatste tijd is daar kei- en keihard aan gewerkt om van het diepste punt, een grote zandbak, een prachtig nieuwe betonbak te maken. En dat is gelukt! De voortgang van deze transformatie hebben we in beeld gebracht met een timelapse video!

De onderstaande timelapse laat de transformatie zien van 30 augstus tot en met 18 november. Van de dag waarop het diepste punt werd bereikt, tot de dag dat de laatste betonwand zichtbaar werd. Om tot de zandbak te komen is de oude betonbak met veel breek- en sloopwerk afgebroken. Vanwege de nieuwe liften moet de nieuwe betonbak een stuk dieper én groter worden. Nadat het oude beton was weggehaald is er dagenlang gewerkt om de theaterzaal verder uit te graven totdat het diepste punt bereikt was. Dat uitgraven heb je in een eerdere timelapse al kunnen zien. In deze timelapse gaan we van zandbak naar betonbak. Van het diep(s)te punt naar een hoogtepunt! Als je goed kijkt kan je zelfs nog een glimp opvangen van de setting die wij hebben opgebouwd voor de video van het diep(s)te punt.

De nieuwe betonbak is in fases opgebouwd en de voortgang daarvan heb je in de vorige bouwblogs al steeds beetje voor beetje kunnen zien. Toen het diepste punt eenmaal bereikt was zijn er eerst nieuwe palen de grond in gegaan om de nieuwe constructie te ondersteunen. Ook zijn er direct markeringen geplaatst om aan te geven wa waar precies moest komen. En dat komt heel precies; want een afwijking heet gevolgen voor de rest van de bouw!

Deze palen én markeringen stonden er al in toen wij de video opnamen van het diep(s)te punt. Tijdens de shoot moesten wij er dan ook omheen werken en zorgen dat wij de markeringen, de kleine gele en oranje paaltjes, niet aanraakten. Na het opnemen van de video kon er begonnen worden aan het leggen van het betonijzer voor de betonvloer. Deze is vervolgens zorgvuldig met meerdere betonwagens en meterslange slangen gestort. Na het uitharden van de betonvloer was het tijd voor de volgende fase: de wanden! Ook hier werden de wanden eerst met betonijzer opgezet voordat er begonnen kon worden aan een gigantische puzzel om wandelement voor wandelement te storten.

Aan weerszijden van de zaal, in het verlengde van ingang A en B, lag nog een hoop zand. Dit hebben ze expres laten liggen zodat er genoeg tegendruk was voor de nieuwe betonwand. Pas toen de wanden volledig overeind stonden en voldoende waren uitgehard is het zand met een kleine graafmachine afgevoerd.

Als je goed kijkt zie je in de timelapse nog iets anders gebeuren dan de betonbak; het gat in de rechterwand van de theaterzaal is ook dichtgemaakt. Hier zat eerst nog een kleine uitstulping waar de theatertechniek plaats kon nemen. In de nieuwe situatie zitten ze gewoon in de zaal. 

 

Ben je benieuwd wat er in de komende twee weken gebeurt? Zorg dan dat je ons volgt op InstagramFacebook en LinkedIn en houd ook zeker ons bouwblog in de gaten, want alleen hier uploaden we elke week exclusieve content waarmee we jou een kijkje achter de schermen geven!

Nieuwsbericht delen?